Peilikalvo ja sen käyttökohteet

Peilikalvo ikkunaan näkösuojaksi

Heijastava, peilimäinen kalvo on varmasti yksi yleisimmistä näkösuojana käytettävistä ikkunakalvoista. Kalvon toimintaperiaate on kuitenkin monille epäselvä ja yritän avata sitä tällä kirjoituksella.

Kaikki ovat varmasti nähneet elokuvissa kohtauksen, jossa poliisi kuulustelee epäiltyä huoneessa, jonka seinällä on suuri peili. Peili kuvastaa heijastuksen täydellisesti ja siitä ei saa mitään viitteitä mitä peilin takana on. 

Peilin takana on huone, josta näkee "peilin" läpi ja jossa asiantuntijat analysoivat epäillyn kertomaa.  Miten tämä on mahdollista? Miten peilikalvo voi toimia puoliläpäisevänä näkösuojakalvona?

Puoliläpäisevä kalvo

Kohtauksista voi huomata, että kuulusteluhuone on valaistu kirkkaasti ja toinen huone on synkän pimeä. Tässä piileekin selitys siihe kummalta puolelta peilikalvo peilaa: puoliläpäisevyys perustuu aina valon määrään ja peilikalvo peilaa aina sillä puolella enemmän, jossa on suurempi valon määrä. Kun toisella puolella on pimeä ja toisella puolella valoisaa, tarjoaa peilikalvo täydellisen näkösuojan toiselle puolelle peilaamalla osan valosta takaisin. 

Perinteisesti peilit on valmistettu kirkkaasta lasista jonka takana on alumiini tai hopeapinnoite (prosessia kutsutaan hopeoinniksi). Kiiltävä kerros lasin pinnalla heijastaa kaiken valon takaisin ja siksi on mahdotonta nähdä tavallisen peilin läpi. Peilikalvo toimii puoliläpäisevänä peilinä ja päästää osan valosta läpi mahdollistaen läpinäkyvyyden kalvon pimeämmältä puolelta.     

Peilikalvojen käyttökohteita arkielämässä 

Kuten jo mainittua näkösuojana peilikalvo on mitä mainioin. Mutta entä sitten, kun ulkona tulee pimeä tai sammuttaa valot toisesta huoneesta? Kyllä vain, kalvon peilaavuus kääntyy toiselle puolelle jossa valon määrä vaihtuu suuremmaksi. Siksi peilikalvon asennuksen jälkeen saatetaan kaivata hieman lisäjärjestelyjä, jotta yksityisyys saadaan säilytettyä. Esimerkiksi maantason kiinteistöjen asukkaat tai käyttäjät kaipaavat usein näkösuojaa suojaamaan ohikulkijoiden katseilta. Pimeän ajan näkösuojaan ratkaisu on yksinkertaisesti verhot, sälekaihtimet tai muu mikä tahansa näkösuojana toimiva asia. Omakotitalossa asuvat voivat järjestää pihavalaistuksen niin, että valon määrä on ikkunan kohdalla suurempi kuin sisällä. 

Toimistossa voi aurinko olla usein haitaksi, kun aurinko heijastuu näytölle ja näytön kirkkaus loppuu kesken. Verhoja tai sälekaihtimia ei kuitenkaan huvittaisi pitää kiinni kauniina aurinkoisena päivänä. 

Toimisto aurinko heijastus

Peilikalvo tuo ongelmaan ratkaisun, sillä paras keino torjua heijastuksia on heijastaa ne takaisin. Tästä syystä suurin osa korkeista toimistorakennusten ja pilvenpiirtäjien laseista on heijastavia. Osaan on asennettu jälkiasennuksena peilikalvo, osaan on taas jo rakennusvaiheessa asennettu ikkunat, joihin on jo valmiiksi laminoituna heijastava kalvo. Tässä blogikirjoituksessa en kuitenkaan tämän enempää käsittele valmiiksi heijastavia ikkunoita.  

Peilikalvoja on saatavilla kiinteistöihin kaikilta suurilta valmistajilta, kuten 3M ja Llumar. Tummuudet on myös valittavissa niin kuin normaaleissa tummennuskalvoissa, eli voit valita kalvon valonläpäisyvyydeksi esimerkiksi 20 %, 35 % tai 50 %. Mitä suurempi %, sitä enemmän valoa pääsee sisään. 

Peilikalvo autoon

Suomen lainsäädäntö kieltää peilikalvojen asentamisen tieliikennekäytössä olevaan ajoneuvoon. Mainittakoon samassa osiossa, että myös kromiteipillä yliteipatut ajoneuvot eivät ole laillisia Suomessa.

 

Käy lukemassa lisää kiinteistökalvoista https://www.blacksmith.fi/kiinteistokalvotus, jossa tietoa auringonsuojakalvoista, toimistojen somituskalvoista jne.

 

Näin asentajan näkökulmasta totean vielä, että peilikalvon asentaminen tuntuu koomiselta kun katselee omaa heijastustaan lähes koko asennuksen ajan =) 

- Aleksi Puurunen

Lähteet: 

http://www.windowcool.com/how-do-one-way-mirror-window-films-work/